preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vrijeme
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

 

Pedagoško-psihološki kutak

Obilježen Dan mentalnog zdravlja

Posljednjih godinu i pol dana, u kojima smo proživjeli stresne, teške i neuobičajene situacije, ukazalo nam je na važnost brige o mentalnom zdravlju i pravovremenom traženju podrške i pomoći. S ciljem osvještavanja i informiranja o važnosti brige o mentalnom zdravlju, danas smo obilježili Dan mentalnog zdravlja (koji se obilježava 10. listopada). 

Kako smo obilježili Dan mentalnog zdravlja i savjete kako možete brinuti o njemu potražite u daljnjem tekstu.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 11. 10. 2021. 14:01

Obilježen Dan darovitih učenika i Tjedan darovitosti!

Daroviti učenici spadaju u skupinu učenika sa posebnim obrazovnim potrebama. Potrebe darovitih učenika nadmašuju ono što se nudi prosječnim normama koje odgovaraju većini. Stoga je važno pružiti im potporu da razvijaju svoje potencijale i iskoriste maksimalno sposobnosti koje imaju.

S ciljem osvještavanja i informiranja učenika, učitelja i ostalih članova naše zajednice, 21. ožujka obilježili smo Dan darovitih učenika. U razdoblju od 22. ožujka do 01. travnja 2021. obilježili smo Tjedan za darovitost kroz radionice koje je provela naša psihologinja Martina Goluban s učenicima razredne nastave online aktivnosti za učenike viših razreda.

Pročitajte što smo sve radili u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 29. 3. 2021. 07:59

Besplatno preuzmite bojanku „Oboji za bolje sutra“ Vijest ima dokument u privitku

Besplatna bojanka za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole - preuzmite, podijelite, bojajte!

Besplatnu bojanku „Oboji za bolje sutra“ pripremila je Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” u suradnji s osnovnoškolcima iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Bojanka je dostupna u digitalnom formatu za svu djecu diljem Hrvatske.

Bojanku preuzmite u nastavku teksta.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 4. 3. 2021. 08:32

Obilježen Dan ružičastih majica

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, i ove smo se godine odlučili  uključiti u obilježavanje Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja i uključiti u podizanje svijesti o problemima vršnjačkog nasilja. Vršnjačko nasilje velik je problem među djecom i mladima s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece. Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja svake se godine obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači, a ove godine to je bio 24.veljače.

Taj dan naši su učitelji, učenici i drugi djelatnici obukli ružičaste majice. Zašto baš ružičaste majice? Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Klikom na opširnije možete pristupiti galeriji slika i vidjeti kako smo u školi obilježili ovaj važan dan. 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 1. 3. 2021. 09:45

Obilježen Tjedan psihologije

U ovim vremenima punim izazova i novih situacija, imali smo priliku vidjeti koliko je psihologija zanimljiva, korisna, važna i primjenjiva znanost u mnogim segmentima naših života.

U Hrvatskoj je i ove godine, uz malene izmjene zbog epidemioloških mjera, obilježen 14. Tjedan psihologije od 15. do 21. veljače 2021. I mi smo ga obilježili kroz radionice s učenicima od petog do osmog razreda koji su saznali Što je psihologija i što rade psiholozi/psihologinje?

U nastavku pročitajte više.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 24. 2. 2021. 08:09

Kako lakše učiti?

Dragi učenici i učenice!

Učenje je veoma važan posao koji se ponekad čini jako teškim i dosadnim. Ne mora biti tako! 

U nastavku teksta donosimo smjernice kako učiti uspješnije i lakše. Jednom kada pronađete i usvojite svoj najučinkovitiji način učenja i zapamtite "trikove" pomoću kojih si možete olakšati cijeli proces, učenje će postati jednostavnije, zabavnije i donijet će vam mnogo veselja: više slobodnog vremena, primjenu naučenog u svakodnevnom životu, bolje školske ocjene i veći osjećaj uspjeha i zadovoljstva. Savjete pročitajte u nastavku teksta. wink

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 15. 2. 2021. 14:07

9.2.2021. Dan sigurnijeg interneta Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji, dragi učenici, 

9.2.2021. obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Svjesni smo prednosti i nedostataka digitalnog doba u kojem se nalazimo, no potrebna nam je stalna edukacija o sigurnosti na internetu te o pravilnom korištenju digitalnih alata koji su nam dostupni. 

U prilogu donosimo nekoliko edukativnih materijala Centra za sigurni internet te poveznicu na Edukacijski paket Centra (https://csi.hr/dan-sigurnijeg-interneta/)  koji sadrži korisne materijale vezane uz obilježavanje ovog važnog dana. Vjerujemo da će vam materijali biti korisni te vas potičemo da razgovarate sa svojom djecom o pravilnim načinima korištenja interneta i društvenih mreža, ali i opasnostima koje se mogu pojavljivati u online okruženju. 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 8. 2. 2021. 10:05

Kako biti superučenik u nastavi na daljinu?

Dragi učenici/ce,

prošle školske godine upoznali ste se s nastavom na daljinu. Ona se, za neke od vas, nastavila i u ovoj školskoj godini. Ovakav način rada svatko doživljava na drugačiji način. Nekima je baš super i sjajno se snalaze, nekima ne odgovara, ali nekako se snalaze, a nekima je izuzetno naporan ili ga nikako ne žele prihvatiti. Ipak, nastava na daljinu zahtjeva dosta prilagodbe i nove načine rada, a kako biti superučenik u nastavi na daljinu i pobijediti sve prepreke pročitajte u nastavku teksta gdje vam donosimo savjete kako planirati, organizirati i uspješno savladati gradivo za vrijeme nastave na daljinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 27. 1. 2021. 13:43

Webinar: Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?

Dragi roditelji/skrbnici i učitelji,

ovih dana je i dalje aktualna tema potresa, a stručnjaci pomagačkih struka zatrpani su pitanjima što je normalno, što nam se to događa i zašto, kako se nositi i nastaviti živjeti u ovoj situaciji, a posebno kako pomoći drugima oko sebe, osobito kako pomoći i pružiti podršku djeci.

Zagrebačko društvo psihologa snimilo je i podijelilo webinar "Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?" koji je vodila Sena Puhovski, diplomirana klinička psihologinja i psihoterapeutkinja.

Webinar je namijenjen roditeljima i ostalim odraslima koji brinu o djeci koja su doživjela potres.

#Link na webinar se nalazi u nastavku teksta.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 14. 1. 2021. 12:15

Kako pomoći djeci da se oporave nakon potresa?

Dragi roditelji,

iza nas je nekoliko izrazito stresnih situacija. Mnogi se susreću s pitanjima: Kada će se sve vratiti u normalu? Kako da pomognem svom djetetu? Jesu li reakcije na ove stresne situacije kod mog djeteta normalne?


Potičemo Vas da redovito pratite web stranicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba (https://www.poliklinika-djeca.hr/ ) na kojoj stručnjaci svakodnevno pružaju potporu, odgovaraju na brojna pitanja roditelja te pružaju savjete i roditeljima u ovim izazovnim vremenima.

U nastavku prilažemo link na izrazito koristan članak ravnateljice Poliklinike, prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander u kojem ona odgovora na pitanje Kako pomoći djeci da se oporave nakon potresa? (https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/kako-pomoci-djeci-da-se-oporave-nakon-potresa/)

Članak pruža savjete za roditelje i za djecu, odgovara na pitanja smiju li roditelji pred djecom pokazati strah i zabrinutost, koje reakcije djeca (mala djeca, djeca školskog uzrasta i adolescenti) mogu imati nakon potresa te najvažnije, kako možemo pomoći djeci nakon potresa.

Čuvajte se i ostanite sigurni. 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 11. 1. 2021. 10:31

Znate li kako postupati u slučaju potresa? Provjerite uz Kvizotres!

"Potres ne možemo predvidjeti, ali se zato možemo pripremiti!"

Znate li kako pravilno postupati u slučaju potresa ovisno o mjestu na kojem se nalazite? Kamo se skloniti, kako se ponašati, što ponijeti sa sobom?

Kliknite "Opširnije" i saznajte u Kvizotresu! Znanje spašava život.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 7. 1. 2021. 09:43

Brini o sebi- budi dobro- proŽivi Covid Vijest ima dokument u privitku

Dragi učenici,

otvorena je telefonska linija na kojoj se možete posavjetovati, obratiti za pomoć i podršku. Savjetovanje je anonimno, povjerljivo i besplatno, a možete se odlučiti na način savjetovanja koji je vama najlakši: telefonski razgovor, SMS poruka ili putem WhatsAppa.

U nastavku se nalazi popis svih brojeva otvorenih za pozive i poruke mladih i letak s brojevima.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 4. 1. 2021. 12:41

Potres i pružanje podrške djeci: besplatna publikacija i važni brojevi za psihološku pomoć i podršku Vijest ima dokument u privitku

Dragi učenici, učitelji i roditelji/skrbnici, 

posljednjih dana svjedočimo stresnim trenucima izazvanim potresom. Potres je iznenadna pojava koju ne možemo predvidjeti, utječe na naše tijelo i um te može izazvati različite psihološke reakcije i posljedice. 
Kako bi se lakše nosili s posljedicama potresa, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izdala je besplatnu publikaciju "Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa".

U nastavku možete pronaći publikaciju i brojeve telefona na kojima možete dobiti psihološku podršku i pomoć.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 31. 12. 2020. 14:49

Tangram - 'sedam pločica mudrosti' Vijest ima dokument u privitku

Provedite zabavno i korisno vrijeme s vašim djetetom u kojem ćete poticati razvoj različitih sposobnosti djeteta kroz igru. Kako? Zabavite se matematičko-didaktičkom igrom tangramom!

Tangram potiče razvoj vizuo-spacijalnih i kombinatornih sposobnosti, vizuo-figurativnog mišljenja, sposobnosti igranja po pravilima i slijeđenja uputa, pažnje, mašte i predmatematičkih vještina (razumijevanje boje, veličine i oblika).

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 28. 12. 2020. 08:31

Rad s potencijalno darovitom djecom

Kada promatramo djecu u njihovom razvoju, povremeno je moguće prepoznati one koji nešto čine ili shvaćaju brže, prije, bolje, drugačije, uspješnije i sl. Često takvu djecu opisujemo "da po nečem odskaču". Ovdje se može raditi o (potencijalno) darovitoj djeci koja imaju posebne obrazovne potrebe.

U našoj školi provodimo izvannastavnu aktivnost Male mudrice u kojoj se provodi plan i program rada s (potencijalno) darovitim učenicima. Kroz rad u paru, grupni rad i individualne aktivnosti, potiče se razvoj i prepoznavanje specifičnih interesa svakog učenika, razvoj logičko-matematičkog mišljenja, verbalnih i komunikacijskih vještina, kreativnosti, emocionalne i intrapersonalne inteligencije, prihvaćanje različitosti, razvoj kritičkog mišljenja i primjene istraživačkih metoda.

Tijekom godine provodimo identifikaciju učeničkih potencijala kako bismo pružili odgovarajuću stručnu podršku razvoju sposobnosti i osobina učenika. U tome važnu ulogu ima psiholog koji može upotrebom različitih psihodijagnostičkih sredstava uočiti sposobnosti učenika koje ponekad ostaju neotkrivene tijekom nastavnog procesa.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 24. 12. 2020. 08:14

Postavljanje granica - zašto i kako?

Dragi roditelji/skrbnici,

Hrabri telefon organizirao je vrlo zanimljivo, korisno i besplatno online predavanje o važnosti postavljanja granica za djecu s konkretnim smjernicama o tome kako ih postaviti i provoditi. 

Ako želite saznati nešto više o ovoj temi, predavanje možete pogledati klikom na sljedeći linkhttps://www.youtube.com/watch?v=HLwMkGKuR3o

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 21. 4. 2020. 11:13

Uloga roditelja u izvođenju nastave na daljinu

Dragi roditelji,

s obzirom na okolnosti, sigurno ste se više puta zapitali koja je vaša uloga u provođenju nastave na daljinu. Da bi vam malo pomogli u dobivanju odgovora na ovo pitanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja napisalo je sljedeću preporuku:

Djeci, osobito onoj u nižim razredima, potrebna su pravila i struktura. Sukladno tome, jedna od uloga vas kao roditelja u izvođenju nastave na daljinu bila bi da djetetu postavite pravila  „škole u kući“ i odrediti vrijeme za učenje. Osim postavljanja pravila i davanja strukture, važno je da potičete dijete na samostalni rad i samostalno izvršavanje zadataka. Svojoj djeci možete pomoći tako da im objasnite što se u zadatku od njih traži i što moraju napraviti, ali nikako se ne preporuča da to napravite umjesto njih. Vi ne bi trebali biti ti koji će pisati zadaću umjesto svoje djece ili izrađivati radove koje bi oni trebali samostalno napraviti. Važno je da ih potičete da cijene kako svoj, tako i tuđi rad, da ne varaju i ne prepisuju. Na taj način oni uče važnu lekciju o odgovornosti i samostalnosti. To nije nimalo lak zadatak, ali se dugoročno itekako isplati.

Također, budite slobodni potaknuti svoje dijete da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća slobodno obrati razredniku, predmetnom učitelju ili stručnoj službi škole.

Stojimo vam na raspolaganju!

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 15. 4. 2020. 13:16

Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece? Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji i učitelji, 

klikom na opširnije dostupna vam je vrlo korisna prezentacija Odgojnog savjetovališta ERF-a "Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece“. U ovoj kratkoj prezentaciji navedeno je nekoliko zgodnih i jednostavnih aktivnosti koje djeci mogu pomoći u suočavanju sa stresnom situacijom u kojoj se nalazimo!

Ostanite zdravi, pozitivni i čuvajte se! :)

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 2. 4. 2020. 08:53

Što ako te uhvati panika?

Panika je riječ koju mnogi od nas često upotrebljavaju. Međutim, što panika zapravo znači? 

Panika je snažan strah, strah koji se teško otklanja i brzo širi među ljudima. Danas, u vremenu pandemije COVID – 19 popraćene nizom potresa koji su pogodili naš kraj, strah i panika su prirodne i očekivane reakcije.

Kada osoba doživljava panični napad, najčešće joj se ubrza disanje i rad srca, dah postaje plitki, mišići se stežu, a krvne se žile sužavaju. Naše nas tijelo, zapravo, instinktivno priprema na akciju ili bijeg od opasnosti. 

 

Pročitajte nastavak kako biste saznali što u takvim situacijama sami možete napraviti.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 1. 4. 2020. 11:27
 Školski list

PROČITAJTE 
LIPIN PUČKOŠKOLAC

a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak

Naše videozapise pogledajte 
OVDJE


Tražilica


preskoči na navigaciju