preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

Vrijeme
 

Pedagoško-psihološki kutak

Kako biti superučenik u nastavi na daljinu?

Dragi učenici/ce,

prošle školske godine upoznali ste se s nastavom na daljinu. Ona se, za neke od vas, nastavila i u ovoj školskoj godini. Ovakav način rada svatko doživljava na drugačiji način. Nekima je baš super i sjajno se snalaze, nekima ne odgovara, ali nekako se snalaze, a nekima je izuzetno naporan ili ga nikako ne žele prihvatiti. Ipak, nastava na daljinu zahtjeva dosta prilagodbe i nove načine rada, a kako biti superučenik u nastavi na daljinu i pobijediti sve prepreke pročitajte u nastavku teksta gdje vam donosimo savjete kako planirati, organizirati i uspješno savladati gradivo za vrijeme nastave na daljinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 27. 1. 2021. 13:43

Webinar: Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?

Dragi roditelji/skrbnici i učitelji,

ovih dana je i dalje aktualna tema potresa, a stručnjaci pomagačkih struka zatrpani su pitanjima što je normalno, što nam se to događa i zašto, kako se nositi i nastaviti živjeti u ovoj situaciji, a posebno kako pomoći drugima oko sebe, osobito kako pomoći i pružiti podršku djeci.

Zagrebačko društvo psihologa snimilo je i podijelilo webinar "Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?" koji je vodila Sena Puhovski, diplomirana klinička psihologinja i psihoterapeutkinja.

Webinar je namijenjen roditeljima i ostalim odraslima koji brinu o djeci koja su doživjela potres.

#Link na webinar se nalazi u nastavku teksta.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 14. 1. 2021. 12:15

Kako pomoći djeci da se oporave nakon potresa?

Dragi roditelji,

iza nas je nekoliko izrazito stresnih situacija. Mnogi se susreću s pitanjima: Kada će se sve vratiti u normalu? Kako da pomognem svom djetetu? Jesu li reakcije na ove stresne situacije kod mog djeteta normalne?


Potičemo Vas da redovito pratite web stranicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba (https://www.poliklinika-djeca.hr/ ) na kojoj stručnjaci svakodnevno pružaju potporu, odgovaraju na brojna pitanja roditelja te pružaju savjete i roditeljima u ovim izazovnim vremenima.

U nastavku prilažemo link na izrazito koristan članak ravnateljice Poliklinike, prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander u kojem ona odgovora na pitanje Kako pomoći djeci da se oporave nakon potresa? (https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/kako-pomoci-djeci-da-se-oporave-nakon-potresa/)

Članak pruža savjete za roditelje i za djecu, odgovara na pitanja smiju li roditelji pred djecom pokazati strah i zabrinutost, koje reakcije djeca (mala djeca, djeca školskog uzrasta i adolescenti) mogu imati nakon potresa te najvažnije, kako možemo pomoći djeci nakon potresa.

Čuvajte se i ostanite sigurni. 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 11. 1. 2021. 10:31

Znate li kako postupati u slučaju potresa? Provjerite uz Kvizotres!

"Potres ne možemo predvidjeti, ali se zato možemo pripremiti!"

Znate li kako pravilno postupati u slučaju potresa ovisno o mjestu na kojem se nalazite? Kamo se skloniti, kako se ponašati, što ponijeti sa sobom?

Kliknite "Opširnije" i saznajte u Kvizotresu! Znanje spašava život.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 7. 1. 2021. 09:43

Brini o sebi- budi dobro- proŽivi Covid Vijest ima dokument u privitku

Dragi učenici,

otvorena je telefonska linija na kojoj se možete posavjetovati, obratiti za pomoć i podršku. Savjetovanje je anonimno, povjerljivo i besplatno, a možete se odlučiti na način savjetovanja koji je vama najlakši: telefonski razgovor, SMS poruka ili putem WhatsAppa.

U nastavku se nalazi popis svih brojeva otvorenih za pozive i poruke mladih i letak s brojevima.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 4. 1. 2021. 12:41

Potres i pružanje podrške djeci: besplatna publikacija i važni brojevi za psihološku pomoć i podršku Vijest ima dokument u privitku

Dragi učenici, učitelji i roditelji/skrbnici, 

posljednjih dana svjedočimo stresnim trenucima izazvanim potresom. Potres je iznenadna pojava koju ne možemo predvidjeti, utječe na naše tijelo i um te može izazvati različite psihološke reakcije i posljedice. 
Kako bi se lakše nosili s posljedicama potresa, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izdala je besplatnu publikaciju "Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa".

U nastavku možete pronaći publikaciju i brojeve telefona na kojima možete dobiti psihološku podršku i pomoć.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 31. 12. 2020. 14:49

Tangram - 'sedam pločica mudrosti' Vijest ima dokument u privitku

Provedite zabavno i korisno vrijeme s vašim djetetom u kojem ćete poticati razvoj različitih sposobnosti djeteta kroz igru. Kako? Zabavite se matematičko-didaktičkom igrom tangramom!

Tangram potiče razvoj vizuo-spacijalnih i kombinatornih sposobnosti, vizuo-figurativnog mišljenja, sposobnosti igranja po pravilima i slijeđenja uputa, pažnje, mašte i predmatematičkih vještina (razumijevanje boje, veličine i oblika).

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 28. 12. 2020. 08:31

Rad s potencijalno darovitom djecom

Kada promatramo djecu u njihovom razvoju, povremeno je moguće prepoznati one koji nešto čine ili shvaćaju brže, prije, bolje, drugačije, uspješnije i sl. Često takvu djecu opisujemo "da po nečem odskaču". Ovdje se može raditi o (potencijalno) darovitoj djeci koja imaju posebne obrazovne potrebe.

U našoj školi provodimo izvannastavnu aktivnost Male mudrice u kojoj se provodi plan i program rada s (potencijalno) darovitim učenicima. Kroz rad u paru, grupni rad i individualne aktivnosti, potiče se razvoj i prepoznavanje specifičnih interesa svakog učenika, razvoj logičko-matematičkog mišljenja, verbalnih i komunikacijskih vještina, kreativnosti, emocionalne i intrapersonalne inteligencije, prihvaćanje različitosti, razvoj kritičkog mišljenja i primjene istraživačkih metoda.

Tijekom godine provodimo identifikaciju učeničkih potencijala kako bismo pružili odgovarajuću stručnu podršku razvoju sposobnosti i osobina učenika. U tome važnu ulogu ima psiholog koji može upotrebom različitih psihodijagnostičkih sredstava uočiti sposobnosti učenika koje ponekad ostaju neotkrivene tijekom nastavnog procesa.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Goluban  datum: 24. 12. 2020. 08:14

Postavljanje granica - zašto i kako?

Dragi roditelji/skrbnici,

Hrabri telefon organizirao je vrlo zanimljivo, korisno i besplatno online predavanje o važnosti postavljanja granica za djecu s konkretnim smjernicama o tome kako ih postaviti i provoditi. 

Ako želite saznati nešto više o ovoj temi, predavanje možete pogledati klikom na sljedeći linkhttps://www.youtube.com/watch?v=HLwMkGKuR3o

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 21. 4. 2020. 11:13

Uloga roditelja u izvođenju nastave na daljinu

Dragi roditelji,

s obzirom na okolnosti, sigurno ste se više puta zapitali koja je vaša uloga u provođenju nastave na daljinu. Da bi vam malo pomogli u dobivanju odgovora na ovo pitanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja napisalo je sljedeću preporuku:

Djeci, osobito onoj u nižim razredima, potrebna su pravila i struktura. Sukladno tome, jedna od uloga vas kao roditelja u izvođenju nastave na daljinu bila bi da djetetu postavite pravila  „škole u kući“ i odrediti vrijeme za učenje. Osim postavljanja pravila i davanja strukture, važno je da potičete dijete na samostalni rad i samostalno izvršavanje zadataka. Svojoj djeci možete pomoći tako da im objasnite što se u zadatku od njih traži i što moraju napraviti, ali nikako se ne preporuča da to napravite umjesto njih. Vi ne bi trebali biti ti koji će pisati zadaću umjesto svoje djece ili izrađivati radove koje bi oni trebali samostalno napraviti. Važno je da ih potičete da cijene kako svoj, tako i tuđi rad, da ne varaju i ne prepisuju. Na taj način oni uče važnu lekciju o odgovornosti i samostalnosti. To nije nimalo lak zadatak, ali se dugoročno itekako isplati.

Također, budite slobodni potaknuti svoje dijete da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća slobodno obrati razredniku, predmetnom učitelju ili stručnoj službi škole.

Stojimo vam na raspolaganju!

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 15. 4. 2020. 13:16

Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece? Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji i učitelji, 

klikom na opširnije dostupna vam je vrlo korisna prezentacija Odgojnog savjetovališta ERF-a "Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece“. U ovoj kratkoj prezentaciji navedeno je nekoliko zgodnih i jednostavnih aktivnosti koje djeci mogu pomoći u suočavanju sa stresnom situacijom u kojoj se nalazimo!

Ostanite zdravi, pozitivni i čuvajte se! :)

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Brlečić  datum: 2. 4. 2020. 08:53

Što ako te uhvati panika?

Panika je riječ koju mnogi od nas često upotrebljavaju. Međutim, što panika zapravo znači? 

Panika je snažan strah, strah koji se teško otklanja i brzo širi među ljudima. Danas, u vremenu pandemije COVID – 19 popraćene nizom potresa koji su pogodili naš kraj, strah i panika su prirodne i očekivane reakcije.

Kada osoba doživljava panični napad, najčešće joj se ubrza disanje i rad srca, dah postaje plitki, mišići se stežu, a krvne se žile sužavaju. Naše nas tijelo, zapravo, instinktivno priprema na akciju ili bijeg od opasnosti. 

 

Pročitajte nastavak kako biste saznali što u takvim situacijama sami možete napraviti.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Petra Vujica  datum: 1. 4. 2020. 11:27
 Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Školski list

KUPITE I PROČITAJTE 
LIPIN PUČKOŠKOLAC
Novi, 22. broj!!!

Lipin pučkoškolac
a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak

Tražilica


preskoči na navigaciju