preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

Vrijeme
 

Proljetna radionica kreativnog pisanja

                U našoj se školi 20.4. ove godine održala radionica kreativnog pisanja pod vodstvom tadašnjeg učitelja hrvatskog jezika Andrije Jurkija. Na radionici su sudjelovali Zrinka Ilinić (5.b), Mihael Perešin (7.a), Antonio Perešin (7.b) i Martina Kovačić (8.b). Učenice i učenici razvijali su svoje vještine pisanog izražavanja kreativnim rješavanjem dvaju zadataka.
                Prvi zadatak bio je u vrlo kratkom vremenu, bez puno razmišljanja, napisati nekoliko stihova koji slijede nakon zajedničkog početka Jednom kad u noći / netko pusti suzicu koje je učitelj improvizirao. Učitelj je nastale pjesmice spojio u jednu, malo veću.
                Drugi zadatak bio je složeniji i rješavao se veći dio ukupnog trajanja radionice. Učenici su prvo po osobnim preferencijama trebali odabrati jednu od rashodovanih knjiga iz školske knjižnice, prepisati prvu rečenicu iz te knjige, a onda bi drugi učenik nastavio priču od te rečenice. Nakon nekoliko minuta, učenici bi zamijenili listove papira i nastavili priču svog prethodnika. Nakon svakog kruga čitalo se ono što je napisano, a došlo je do četiri izmjene, tako da je osoba koja je odabrala prvu rečenicu imala priliku i završiti priču.
                Ovim postupcima nastala je jedna zajednička pjesma i četiri zajedničke priče vrijedne pohvale. Po razlikama u vrsti slova (fontu) vidi se u kojem dijelu teksta se promijenio autor, ali – prema volji mladih autora – nije rečeno tko je točno pisao koji dio. Tko zna, možda to pronicljiv i dovoljno zainteresiran čitatelj može sam otkriti?

 

Wahlstedt, Viola Aslak dječak sa sjevera Mladost 1976 Zagreb
Aslakovi snovi

 

(knjigu i početnu rečenicu odabrao Antonio)
            Aslak je mali Saam (…), član plemena Yisisi. Spada u ratnike ili Saamove. Aslakovi roditelji poginuli su tako da su ih ubile zvijeri. Aslak ima pet godina, a već svaki dan trenira da postane najjači Saam, možda čak i poglavica plemena.

            Pleme Yisisi uvijek je u sukobu s plemenom Shinigami. Kada je Aslak narastao, postao je najjači Saam. Bio je sretan što mu se jedan san ostvario. Nakon dvije godine birali su novog poglavicu. Izabrali su Aslakovog prijatelja Marka. Aslak je bio tužan jer nisu izabrali njega, ali je bio jako sretan zbog Marka. Nije znao kako bi se ponašao u toj situaciji jer je on oduvijek htio biti poglavica plemena, no život ide dalje, pa se tako i Aslak pomirio s tom činjenicom.

            Ipak, prema proročanstvu, sve će se promijeniti kada pleme bude napao čopor vukova iz obližnje šume. Tu će Aslak morati potvrditi da je, iako nije poglavica, on još uvijek najjači Saam. Kada se proročanstvo ostvarilo, Aslak, poglavica Marko i pleme su se branili od vukova, no vukovi su poglavicu Marka uspjeli ubiti. Kada su napokon uspjeli pobijediti vukove, vratili su se natrag u selo. Budući da je Marko ubijen, pleme je postavilo Aslaka za poglavicu. Aslakov se drugi san ostvario.

 

 

Nazor, Vladimir Kurir Loda i Veli Jože Mladost 1976 Zagreb
Vojska u tuđini

 

(knjigu i početnu rečenicu odabrao Mihael)
            Vrhovni zapovjednik maknu rukom granje(,) koje je krilo otvor i stade ispred zaklona.
Rekao mu je: „Nemoj samo stajati, zar ne vidiš da više nemamo vojske, idi i traži je.“
„Meni govorite, zapovjedniče?“ upita najmanji i najslabiji vojnik u toj družini.
            „Da, tebi, tikvane! Zar ne vidiš da smo otkrili otvor koji za nas može biti spasonosan?!“ Već su danima bili zarobljeni u toj šumi i nikako nisu mogli naći izlaz, a sada stoje pred otvorom koji im daje nadu za bijeg.

„Zapovjedniče“, viknu najmanji i najslabiji vojnik, „slobodni smo!“ Oni brzo izađu van iz šume, ali im je opet nešto prepriječilo put. Bilo je to more, ali oni su pronašli stari brod, preplovili more i stigli natrag u svoj grad.
            U gradu ih je čekala zasjeda. Neprijatelj je bio dvostruko brojniji. Zapovjednik je znao da mora izbjeći sukob. Vojnici su otišli u kanalizaciju i na križanjima bi bacili baklju u suprotan smjer od kojeg idu da zbune neprijatelja. Neprijatelji su bili puno jači, ali general je imao ideju. Uzeo je eksploziv i postavio ga ispod mjesta gdje su neprijatelji stajali. Raznio je cestu i oni su bili teško ozlijeđeni. General i vojnici su se sada sigurno mogli vratiti u svoju bazu.

 

Zurl, Marino Splavom od Zagreba do Crnog mora
Splavarska avantura

 

(knjigu i početnu rečenicu odabrala Martina)
            A kad bi to bila splav? Jednog sunčanog dana dječak Luka i njegov otac krenuli su splavariti. Dječak Luka bio je još malen, imao je tek 7 godina, a njegov otac ipak ga je uzeo sa sobom na splavarenje. I tako su oni krenuli, ali nisu znali kakvo će biti vrijeme. Odjednom se začula grmljavina.
            Luka se prepao. Tata ga je umirivao da to nije ništa. Grmljavina se pogoršavala. Otac je znao da to nije dobro. Počeo je veslati što je brže mogao. Rijeka je počela ubrzavati. Grom je udario u stablo, to stablo palo je na splav i prevrnulo ju. Luka je pao u vodu, a otac je ostao na gorućem drvu, onesviješten. Luka je molio pomoć, vikao, derao se. Luka se izvukao na splav, zgrabio oca i jedva ga odvukao do obale. Uzeo je očev mobitel, nazvao majku i rekao joj: „Majko, dođi, tata je u nesvijesti, a ja sav mokar, brzo dođi!“

            Majka je brzo došla, uzeli su oca i odvukli ga u bolnicu. Nakon detaljnih pretraga, liječnik je umirio Luku i njegovu mamu rekavši da je sve u redu i kako se ne trebaju brinuti. Luka je čekajući oca počeo razmišljati o svemu što se dogodilo i shvatio da je doživio pravu, opasnu pustolovinu. Nekako mu je splavarenje bilo odbojno i ne tako zabavno kao na početku. Netko bi ga stvarno dobro trebao nagovoriti da opet stane na splav jer je ono što je doživio bilo potresno i, sve u svemu, opasno. No, vjerujem kako će jednog dana prebroditi taj strah.

 

Odgoj i Perica

(knjigu i početnu rečenicu odabrala Zrinka)
            Odgoj mladog naraštaja odgovoran je i uzvišen zadatak odgajatelja.
Mladi danas sve više traže i više žele. Tehnologija i novo doba zaokupljaju ih i love u svoje mreže. Zato odgajatelji i roditelji danas imaju puno posla kako bi udovoljili svojoj djeci. Takvo dijete bio je i mali Perica.

                Mali Perica bio je jako zločest u školi, zato je skoro svaki dan dobio šibom. U školi je po cijele dane radio gluposti i svaki je dan zbog toga morao ići pedagoginji. Jednom, nakon tjedan dana svakodnevnih razgovora s Pericom, pedagoginja je pozvala roditelje da popričaju o malom Perici.
Perica je upao u nevolju jer je pokušao zapaliti imenik. Dok je palio imenik, vidio ga je mali dječak. Taj je dječak rekao pedagoginji da netko pali imenik. Perica je pokušao pobjeći kroz prozor. Dok je to radio, hlače su mu se nekako zahvatile za ručku prozora i, kad je htio skočiti, objesio se o hlače i tako visio dok ga učitelji nisu skinuli s prozora.

            Perica je tada opet morao ići pedagoginji, a tamo je bio i dječak koji je tužio Pericu. On je dobio nagradu, a Perica ukor. Od toga dana Perica je marljiv, ne radi onoliko gluposti i čim učini neku glupost roditelji mu zabrane mobitel, računalo, gledanje TV-a ili izlaske s prijateljima.

 

Pjesma o noćnoj suzici

Jednom kad u noći netko pusti suzicu
rukavom majice kreće brisati suze.

Jednom kad u noći netko pusti suzicu
netko pusti suzicu
Suzicu sreće, suzicu radosti

Jednom kad u noći
netko pusti suzicu,
suzicu tuge, suzicu boli

Jednom kad u noći,
netko glasno vrisne,
vrisne vrisak sreće, vrisak radosti

Jednom kad u noći,
netko glasno vrisne,
vrisne vrisak straha, vrisak slabosti

Jednom kad u noći netko pusti suzicu
ja mu dodam maramicu.


Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Školski list

KUPITE I PROČITAJTE 
LIPIN PUČKOŠKOLAC
Novi, 22. broj!!!

Lipin pučkoškolac
a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak

Tražilica


preskoči na navigaciju