preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

Vrijeme
 

Vijesti

Osmaši u Vukovaru

Učenici osmih razreda, zajedno sa svojim učiteljima, bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.


Prvi dan, 9. siječnja 2020. posjetili smo dvorac Eltz, danas Gradski muzej Vukovar u kojem smo razgledali arheološku povijest vukovarskog kraja. Razgledali smo i sobu posvećenu novinaru Siniši Glavaševiću s audio-vizualnom prezentacijom njegovih tekstova iz okupiranog grada.

Još je jedna važna kulturna znamenitost u gradu Muzej vučedolske kulture koji se nalazi uz samo arheološko nalazište u Vučedolu, nedaleko od Vukovara. Muzej prikazuje vučedolsku kulturu kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Nakon ručka, u hostelu Dubrovnik poslušali smo zanimljiva predavanja o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Poslijepodne su neki učenici proveli na kuglanju, a neki kupajući se u bazenu, dok su nakon večere na dunavskoj šetnici, na brodu imali disco večer gdje su se međusobno družili i zabavljali.

Sljedeći dan bio je posvećen obilasku memorijalnih mjesta; mjesta stradanja i spomen-obilježja uz vodstvo bojnika Anđelka Batinića.

U franjevačkom samostanu pogledali smo dirljiv film o gradu Vukovaru i njegovim stanovnicima tijekom rata, a zatim smo razgledali crkvu sv. Filipa i Jakova koja se nalazi u sklopu samostana. Za vrijeme rata pretrpjela je teško razaranje, no danas je ponovno lijepo uređeni duhovni dom Vukovaraca.

Na Trpinjskoj cesti posjetili smo Spomen dom hrvatskih branitelja ispred kojeg se nalazi bista Blage Zadre, junaka Domovinskog rata koji se borio i vodio branitelje upravo na tom području Vukovara.

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se vojarna u kojoj smo vidjeli razne izložbene primjerke oružja i eksplozivnih naprava te prikaz koncentracijskih logora Stajićevo i Begajci. Učenicima je cijeli taj kompleks bio vrlo zanimljiv jer su mogli sami razgledati ratne avione, tenkove, ulaziti u njih i fotografirati se.

Vrlo dirljivo bilo je i u Vukovarskoj bolnici. Vidjeli smo originalne snimke iz Domovinskog rata sa svjedočanstvom doktorice Vesne Bosanac. U podrumu bolnice razgledali smo u kakvim je uvjetima radilo osoblje bolnice za vrijeme rata te kako je u to vrijeme izgledala bolnica.

Potresno i tužno bilo je u obilasku Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, spomen-obilježja Kukuruzni put – Put spasa, hangara Veleprometa te na kraju spomen-doma Ovčara i masovne grobnice na Ovčari na kojoj je mučki ubijeno 260 hrvatskih branitelja i civila.

Na kraju bogatog programa, otišli smo u Školu mira u rodnu kuću poznatog nobelovca Lavoslava Ružičke. Kako bi ova dvodnevna terenska nastava završila u pozitivnom ozračju, poslušali smo predavanje o vrijednostima mira, tolerancije, suosjećanja.

Krenuli smo svojim kućama sa željom da se to više nikada i nikome ne dogodi. Boraveći u Vukovaru, osjetili smo i bol i tugu, ali i ponos, i zahvalnost svima onima koji su svoje živote položili za našu domovinu.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marija Lisak   datum: 13. 1. 2020.


Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Školski list

KUPITE I PROČITAJTE 
LIPIN PUČKOŠKOLAC
Novi, 22. broj!!!

Lipin pučkoškolac
a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak

Tražilica
preskoči na navigaciju