2022-06-08 09:46:06

Europski učitelji na edukaciji u Zagorju

OŠ Matije Gupca Gornja Stubica organizira u Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama petodnevni Erasmus+ STEAMING strukturirani tečaj s pozvanim predavačima iz inozemstva, ali i priznatim hrvatskim praktičarima iz drugih hrvatskih i zagorskih škola, kojeg organizira OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice. Od 6. do 10 lipnja više od 40 učitelja iz Irske, Norveške, Portugala i Grčke tijekom tjedan dana u suradnji s zagorskim učiteljima razmjenjivat će iskustva primjene STEAM pristupa učenju koji koristi znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku kao pristupne točke za usmjeravanje učeničkih istraživanja, dijaloga i kritičkog razmišljanja. 

Na navedenoj edukaciji prikazat će se primjeri dobre prakse koji su nastali u institucijama koje u partnerstvu provode trogodišnji Erasmus+ KA2 projekt pod nazivom STEAMING što je kratica za "STEAM: INternational Guidance to best practice“ (STEAM: međunarodne smjernice prema dobroj praksi).

Glavna svrha tečaja je pomoći učiteljima da shvate važnost STEAM obrazovanja i poboljšaju STEAM poučavanje i učenje u svojim učionicama i školama. Naučit će potaknuti dječju maštu i prirodni dar ispitivanja, primjenom znanstvenog načina razmišljanja i znanstvene metodologije u svom radu te primjenom vještina rješavanja problema.

Sekundarna, ali ne manje važna, svrha ovog tečaja jest da se sudionici upoznaju s hrvatskim obrazovnim sustavom, ali i nekim znamenitostima (Nacionalni park Plitvička jezera, Park znanosti u Oroslavju i Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici), posjete gornjostubičku školu i Dječju vrtić „Jurek“.

Tečaj su svojim dolaskom podržale pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec i u ime  Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočne je pozdravila gospođica Katarina Grgec.

Organizatorima su u organizaciji programskog dijela pomogli Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka Plitvička jezera na čelu s dr. Kazimirom Miculinićem te Uredništvo STEM edukacije u izdavačkoj kući Profil-Klett s gospođom Melitom Milić.


Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica