2020-02-19 07:09:47

„Promicanje istine o Domovinskom ratu“

U utorak, 12. veljače 2020. godine u Gradskoj knjižnici u Zaboku održana je svečana dodjela nagrada i priznanja sudionicima projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu i „Likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata“ koji provodi Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „Barun“.

Na natječaj je pristiglo 57 literarnih i 136 likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola. U kategoriji literarnih radova učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda prva nagrada dodijeljena je Jeleni Klanjčić, učenici 8. b razreda naše škole za rad pod naslovom „Svjedok tog vremena“, pod mentorstvom učiteljice Marije Lisak. U kategoriji likovnih radova treća nagrada dodijeljena je  Loreni Tupek, učenici 8. b razreda, pod mentorstvom učiteljice Božene Lacković.

Nakon dodjele nagrada, prvonagrađeni učenici pročitali su djelić svoga rada. Zbog bolesti, Jelena nije mogla prisustvovati dodjeli nagrada pa je ulomak iz njezina rada pročitala Lorena Jožinec (8.b):

(…) Ovi dani provedeni u skloništu vrlo su nas zbližili i povezali. Osjećala sam se, kao i moja majka, kao da nosim neki težak teret na leđima. Već danima lice sam umjesto vodom prala suzama. Više mi nisu bili važni oni tinejdžerski problemi u mom odrastanju zbog kojih sam često s roditeljima dolazila u sukob. Nisu bili važni izlasci, svađe s prijateljima, međusobna ogovaranja, ismijavanja drugih i svakojake druge zezancije. Važno je bilo samo jedno: preživjeti ovo zlo i živjeti. Majka je otišla k Juliji da se ne probudi, a ja sam upalila svijeću pokraj svog ležišta, koje je činilo nekoliko deka posloženih jedna na drugu, te počela čitati knjigu. Ta je knjiga bila očeva najdraža knjiga. Govorila je o ljubavi između oca i kćeri. Plakala sam tijekom čitanja i moja jedina želja u tom trenutku bila je samo ponovno zagrliti oca i reći mu da ga jako volim. Više nije bio važan rođendanski poklon ni moje kojekakve želje i zahtjevi za nečim skupocjenim, već samo ljubav, zajedništvo i mir. Kad sam pročitala knjigu, već je prošla ponoć. Molila sam za svog oca i za sve ostale naše branitelje. Bila sam svjesna da se ovo ne događa samo meni, da večeras mnogo djece plače i tuguje. Ovaj rat tjerao me da brže odrastem, da zaboravim sve djetinjarije kojima sam se dosad bavila. Ugasila sam svijeću i utonula u san. (…)

Likovni rad Lorene Tupek


Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica