preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

Vrijeme
 

Vijesti

Uspomene iz Vukovara

Učenici osmog razreda tijekom školske godine uče o svojoj domovini u sklopu mnogih školskih predmeta. No od svake teorije jače je znanje koje se dobije iskustveno.

O Domovinskom ratu čuli su i pročitali mnoge stranice raznih udžbenika, no čuti istinite priče od živih svjedoka, vidjeti mjesta gdje se odigrala jedna od najtežih borbi Domovinskog rata, to je za njih bio posebno snažan doživljaj.

Takva dva dana puna emocija i potresnih priča o ljudskim sudbinama proživjeli su naši đaci 4. i 5. travnja 2018. g. U Vukovar su otputovali u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ kako bi na licu mjesta saznali što su sve stanovnici tog grada doživjeli tijekom Bitke za Vukovar te o značaju bitke u obrani naše domovine. 


U jutarnjim satima učenici su stigli do vukovarskog hostela Dubrovnik, bivše vojarne koja je preuređena za prihvat gostiju.

Uzevši svoje lunch-pakete za doručak, krenuli su u razgledavanje grada.

Prvo su obišli barokni dvorac Eltz te Gradski muzej koji je u njemu smješten. Tamo su upoznali razvoj područja na lesnom grebenu i Dunavu od prapovijesti do danas.

Vidjeli su rekonstrukciju tradicijskog života na vukovarskom području: gradnju kuće te njeno opremanje, rekonstrukciju šokačke sobe i kuhinje, izradu odjeće i obuće, razvoj vinogradarstva, zemljoradnje, stočarstva, ribarenja i različitih obrta.

Etnografska zbirka obuhvaća i narodne nošnje karakteristične za ovaj kraj na kojemu se dotiču Slavonija i Srijem, ali i narodne nošnje hrvatskih županija, koje simboliziraju sve hrvatske krajeve iz kojih su dolazili branitelji u obranu Vukovara.

U fantastičnom Muzeju vučedolske kulture otkrili smo koliko je ta kultura zapravo bila razvijena – vidjeli smo najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskoga neba, ljevaonicu u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala i bronce...

U muzeju je rekonstruirana stara vučedolska kuća, prikazana je odjeća i obuća koja se tada nosila.

Jeste li znali da su stari Vučedolci šivali obuću posebno za lijevu i posebno za desnu nogu? Dakle, nije bilo svejedno na koje ćete stopalo obuti koju cipelu.

Svaki je član obitelji imao svoj pribor za jelo i svoju zdjelu, tj. prva su kultura koja je koristila tanjure za posluživanje hrane samo jedne osobe, dok su se dotada koristile zajedničke posude za hranu. I, ako niste znali, domovina piva nije ni Njemačka, ni Češka, ni Austrija, već upravo Vučedol!

U crkvi svetog Filipa i Jakova jedan je fratar-domaćin poveo molitvu i s učenicima podijelio svoja sjećanja na Bitku, a potom su đaci u njihovom Pastoralnom centru pogledali kratak film o ratnim događanjima u Vukovaru.

Nakon ručka učenici su odslušali dva predavanja s temom Domovinski rat i Bitka za Vukovar gdje su učili o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u ratu.

Poslijepodne je dio učenika proveo u šetnji centrom grada, a dio učenika provozao se Dunavom i Vukovar upoznao s obalne strane.

Nakon večere i plesa učenici su se povukli u svoje sobe, a svjetla su se u sobama i na hodniku, vojničkom i učiteljskom naredbom, pogasila u 23 sata.

Dio idućeg jutra učenici su proveli u prostoru hostela gdje su uz vodstvo pogledali izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu, vidjeli prikaz koncentracijskih logora, simulaciju bojnog polja te druge eksponate izložene u krugu bivše vojarne.

Posjetili su i memorijalne lokacije na širem području Vukovara gdje su se uz predavanja vodiča upoznali s događajima koji su prethodili padu grada – obišli su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Spomen dom Ovčaru i njenu grobnicu te Vodotoranj.

Dvodnevni posjet Vukovaru završio je Školom mira: predavanjem i kvizom.

Koliko su znanja i dojmova naši osmaši upili tijekom dva dana u Vukovaru pokazali su na kvizu znanja. Predstavljali su ih Valentina i Davor koji su uvjerljivo, samopouzdano i suvereno pobijedili ekipe ostalih škola te tako za Zagorje i našu školu izborili prvo mjesto! Poseban je trenutak bio kad se čitavom dvoranom orilo pljeskanje uz povike: Gubec! Gubec!

Učenici su sa sobom ponijeli poruku mira, nenasilja i tolerancije na kojima se jedino može graditi budućnost. U sjećanje se najviše urezala rečenica koju smo više puta čuli: Prošlost moramo ostaviti iza sebe, ali ne smijemo je zaboraviti kako se u budućnosti nikada više ne bi ponovila sudbina našeg Vukovara, Grada Heroja.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: NIKOLINA FRUK   datum: 16. 4. 2018.


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Školski list

PROČITAJTE 

LIPIN PUČKOŠKOLAC

Stigao je novi 

Lipin pučkoškolac


 

a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak


Tražilica

Anketa
Od prošle godine koristimo novo zvono. Podijelite vaše mišljenje sa nama.


preskoči na navigaciju